top of page

'For there is nothing either good or bad...

...but thinking makes it so', liet Shakespeare Hamlet in 1600 al tegen zijn studievriend Rosencrantz zeggen. Deze eeuwenoude quote kwam in mij op toen mijn cliënte, laten we haar Ellen noemen, en ik geconfronteerd werden met een ontsierende en schreeuwende tekst: 'HELP!' op een boom. Een vriendin van Ellen had haar al in geuren en kleuren verteld over de graffiti, en Ellen vond het vooral heftig omdat het met watervaste verf was gedaan en het er dus ook niet meer af zou gaan. Een stukje verderop in het bos (volg de pijl!) waren nog meer bomen beklad met symbolen. We bleven even stilstaan en ik vroeg Ellen om nog een keer goed te kijken naar de graffiti.

Van een andere kant of van wat dichterbij. Ellen zag toen ook wat mij al meteen was opgevallen: de watervaste verf bleek bij nader inzien toch niet zo watervast. Van dichtbij kon je zien dat het krijt was. Het druppelde al langzaam naar beneden. Niets permanents en ineens ook wat minder heftig dan bij een vluchtige, eerste blik. 

Het was een mooi moment waarbij Ellen zelf de verbinding legde met hoe ze gewend is de dingen in haar dagelijks leven te doen. Hoe gemakkelijk ze de mening van anderen klakkeloos aanneemt zonder eerst te onderzoeken of het (voor haar) ook waar is. Zonder de tijd te nemen het eens van een andere kant te bekijken en er simpelweg wat open, onbevooroordeelde aandacht aan te geven. 

Wat ons ook trof is dat we allebei een volledig andere interpretatie gaven aan de graffiti wat heel verschillende reacties en emoties opriep. Het gaf Ellen een heel ongemakkelijk gevoel; zij vermoedde namelijk dat we te maken hadden met een nogal verward persoon gezien de rare kreten en symbolen. Ik dacht aanvankelijk bij de eerste HELP (toegegeven, naïef wellicht) dat er bomenactivisten aan het werk waren geweest om aandacht te vragen voor de bomenkap door de uitbreiding van de A27. Ik werd er juist strijdlustig van...What's on a man's mind? Precies! Onze overtuigingen, gedachten en ideeën bepalen hoe we de werkelijkheid zien. Er is geen absolute waarheid, alleen maar perceptie. 

Archief
Zoeken op tags
bottom of page