top of page

Alle beetjes helpen


Lieve allen,

Gister volgde ik een webinar aan het instituut van ‘Embodied Philosophy’ met als thema: - Co-regulation in Crisis: How we can R.E.A.C.T. during COVID-19 and Beyond".

Wat mij hierin in eerste instantie trof was dat de spreker de crisis waarin we ons mondiaal bevinden, beschreef als een (potentiële) traumatische gebeurtenis:

‘Trauma is a subjective experience to an unexpected, unprepared for, percieved threat to life or bodily harm of oneself or another, in which one’s normal coping mechanisms are overwhelmed, leaving one feeling disconnected and hopeless.‘

Op dit moment leidt deze onzekere situatie bij veel mensen al tot oververmoeidheid, angst, overdreven waakzaamheid, rusteloosheid, piekeren, slaap- en concentratieproblemen en boze of agressieve gevoelens.

Herkennen jullie iets hiervan? Dat is niet zo gek; bij vrijwel iedereen is het leven drastisch veranderd, we kunnen niet meer naar ons werk, zien sommige dierbaren niet meer of zitten ‘opgesloten’ met onze dierbaren. Het verschil tussen de dagen is voor sommigen weggevallen, de zingeving ontbreekt, verveling slaat toe, en anderen werken harder dan ooit en doen hun uiterste best werk en zorg te combineren.

We zitten allemaal op een andere boot in dezelfde storm…

De zorgelijke verwachting is dat als we hier gedurende langere tijd aan worden blootgesteld, klachten kunnen onstaan zoals hyperarousal, depressie, suïcidale gevoelens, dissociatie (van lichaam, sensaties, aanwezigheid in het hier-en-nu) en een verstoring van het immuunsysteem wat kan leiden tot o.a. auto-immuunziektes.

Dat is geen positief nieuws, maar uit de literatuur over trauma komt naar voren dat iedereen toch heel verschillend reageert op eenzelfde gebeurtenis en dat er factoren zijn die ons kunnen beschermen.

Als reactie op een traumatische gebeurtenis raakt uiteindelijk het zenuwstelsel overbelast en werkt de rempedaal (het parasympathisch deel van ons zenuwstelsel dat simpel gezegd ontspanning regelt) niet meer. Het is dus van belang om te proberen dit voor te zijn en in deze onrustige tijd (maar eigenlijk is dit altijd belangrijk!) de nadruk te leggen op rust en Zijn…

Wat ideeën:

 • wandelen! Ik kan niet wachten om weer met jullie het bos in te gaan!

 • oefen met een langzame buikademhaling, op YouTube zijn genoeg filmpjes te vinden over o.a. ‘diaphragmatic breathing’

 • zing, chant, lach, dans!

 • Fysieke oefeningen zoals yoga (in het bijzonder omgekeerde houdingen en borstopeners)

 • Gezonde voeding

 • Afdouchen met koud water of het nemen van een koud water bad

 • Meditatie, bijvoorbeeld de ‘bodyscan’ (op Insight Timer genoeg mogelijkheden)

 • Beoefen liefdevolle vriendelijkheid in de vorm van zorg voor je naasten, behulpzaamheid, bedenken dat we allemaal in eenzelfde schuitje zitten enz.

Een aantal andere factoren zijn ook helpend in tijden van onzekerheid en niet-weten:

 • Het hebben van een duidelijke dagstructuur. Je zou de dag kunnen indelen in drie delen, ’s ochtends maak je tijd voor lichaam en geest (mediteren, yoga, sport), in de middag besteed je tijd aan werk, studie en kids en aan het einde van de dag maak je ruimte voor verrijkende activiteiten zoals lezen (geen nieuwskanalen!). Vind een indeling die voor jou of jouw gezin werkt!

 • Deel je gevoelens! Bel je beste vriend om te zeggen dat je het moeilijk hebt. Toon je kwetsbaarheid.

 • Onderzoek je oriëntatie of doel in het leven. Misschien lag deze meer buiten jezelf, bv in je werk, studie of status maar kun je ook connectie maken met kwaliteiten in jezelf die er altijd zijn, los van de omstandigheden, zoals innerlijke wijsheid, compassie, liefde, gevoelens van verbondenheid met anderen en de natuur…

Ik wens jullie veel sterkte, maar ook heel veel momenten van genieten, van ontspanning en verbondenheid,

Judith

Archief
Zoeken op tags
bottom of page